VELKOMMEN TIL SKIPPERMØDET

Talentspotting & talentudvikling

Hør hvordan en af verdens skarpeste talentudviklere arbejder.

 

Tak til Tonefabrikken og Blueroom for hjælp til denne video. Har du selv ønsker om at optage video eller podcast, kan vi varmt anbefale deres setup.

<a class="spreaker-player" href="https://www.spreaker.com/show/skippermodet" data-resource="show_id=4345938" data-width="100%" data-height="200px" data-theme="light" data-playlist="false" data-playlist-continuous="false" data-autoplay="false" data-live-autoplay="false" data-chapters-image="true" data-episode-image-position="right" data-hide-logo="false" data-hide-likes="false" data-hide-comments="false" data-hide-sharing="false" data-hide-download="true">Listen to "Skippermødet" on Spreaker.</a>

Vilje skaber talenter

Søren Tønder har i denne video haft et inspirerende besøg af tidligere vinder af Team Danmark og Salling Groups Talentpris, Jan Christiansen. Jan har siden 1996 arbejdet hos Dansk Sejlunion og har siden 2008 arbejdet med talentudvikling, som også er dette interviews fokus.

I den forbindelse er det relevant at høre Jan Christiansens beskrivelse af, hvad et talent egentlig er. Han deler et talent op i to grupper: det unge talent og det ældre unge talent.

Det unge talent er en person med en vis kompetence som atlet. Vigtigst er at personen har et drive og stor vilje til at forbedre sig og arbejde hårdt. Det unge ældre talent skal have samme volumen af drive og vilje, men skal indebære en del kompetence frem for kun en vis kompetence. Jo senere man kommer ind i talentudviklingen, jo mere kompetence kræver det.

Talenterne spottes gennem store træningslejre, i konkurrence sammenhænge eller blot ved at talenter selv tager direkte kontakt til personer som Jan Christiansen.

For at vurdere om der er spottet et talent, er der fokus på hvilken tilgang, den enkelte sejler har til sporten samt hvor meget fokus han eller hun har.

Vilje er nøgleordet

Jan Christiansen fortæller at der oftest opleves at de næstbedste sejlere, er dem som ender på toppen med de bedste resultater. Dette skyldes at disse sejlere aldrig giver op med at kæmpe. De har forståelse for at hvis ikke de kæmper og arbejder alt det de kan, så vil de altid forblive nummer to eller tre i stedet for nummer et. Den konstante kamp og det hårde arbejder gør dem i sidste ende bedre end alle andre.

Men viljen og drivet fastholdes ikke af sig selv. Der er nemlig et enormt fokus på at skabe det bedste miljø for de unge sejlere, så lysten til at arbejde hårdt bliver. Der skal være et godt socialt miljø mellem de unge, da det skal være sjovt at komme til træningen. Dette resultere i at sejlerne altid dukker op, også i svære perioder. I sejlsporten – og også i andre sportsgrene – oplever man at atleterne træner rigtig meget og rigtig hårdt og de bliver ved og ved med at kæmpe sig til OL udtagelser. De bliver ved, selvom det aldrig lykkes dem at blive udtaget.

Det interessante spørgsmål er her: hvad gør, at disse sejlere bliver ved med at kæmpe? Her er svaret ganske simpelt: miljøet er så godt, at lysten beholdes. Hvis sejleren kan få følelsen af at de er i et miljø hvor de får udrettet noget og hvor de forandre sig, så bliver de. Hvert talent er unikt. For at et talent fastholdes skal individet have nok lyst og vilje.

Stor respekt og tillid mellem sejlere

Der mødes ofte undren fra andre sportsgrene omkring sejlsportens måde at vidensdele på.

Det er en egenskab, som ligger dybt i den danske sejlsports kultur. Der findes en kæmpe styrke i at dele den viden man sidder med. Den respekt og tillid der findes blandt sejlere gør at alt viden, både god og dårlig erfaring, bliver delt på tværs, så alle udvikler sig en positiv retning.

Dette er alt sammen en del af det, som i sejlsportens verden bliver kaldt for Den Danske Model. Den Danske Model skyldes at vi i Danmark med stolthed i stemmen kan sige at vi er en olympisk stormagt, som det land i verden med tredjeflest OL medaljer. Det er vi på trods af vores lille størrelse og vores lille budget.

En guldfugl formes

For at danne en såkaldt guldfugl kræves den helt rigtige hjælp til det unge talent. Er der nok vilje, er Dansk Sejlunion villig til at yde netop den hjælp til sejleren, der skal til for at guldfuglen skabes. Der sørges for at sejleren har de bedste muligheder for den træning der skal til.

Det handet felt. Sejlsporten er en yderst tidskrævende sport da der udover almindelig træning også skal findes til at rejse, klargørelse af grej og meget mere. Det er dermed en stor udfordring at finde tiden til at gå på begge ben. Der udarbejdes en tidslinje og en plan, så tiden bliver bedst muligt udnyttet, så drømmen om OL kan lykkes samtidig med at en uddannelse kan tages.

Eller hos de ældre sejlere, drømmen om OL samt have et lykkeligt familieliv. Det handler om at gå på begge ben og være glad begge steder.

Skab et godt miljø

Motivationen og glæden ved arbejdet forhøjes i gode miljøer

Vær glad begge steder

Med den rigtige tidsplan kan flere drømme lykkes

Vidensdel

Sammen bliver vi bedst

Vilje skaber resultater

Med nok vilje og drive, kan du nå langt

<script async src="https://widget.spreaker.com/widgets.js"></script>